• STRAK WONEN AAN DE TUINEN 100% 100%

De tuinen van Nijverdal vormen een sterk contrast tussen het rode dorp en de nieuw gerealiseerde woningen tegen de rand van het dorpscentrum. De beide bouwtypen worden afgescheiden door de baan van ‘de tuinen’. Een park op het tunneldak van de Salland-Twente tunnel te Nijverdal.

De buitenruimte van ‘Strak wonen aan de tuinen’ moest de behoeften gaan vervullen van een jong gezin van vier. Het onderdeel ‘Ruimte’ in het woord buitenruimte was beperkt en werd sterk aangegeven door de ommuring. Doel; ruimte creëren, rust brengen en harde randen verzachten.

Ruimte wordt gecreëerd door twee terrassen, afgescheiden door een centraal pad en subtiele massa’s van groen. Een van de terrassen is verhoogd om langer van de avondzon te kunnen profiteren, de op maat gemaakte bank biedt naast zitplaatsen en rustieke afdekking van de muur. Het terras krijgt body door de omliggende trappen.

Rust wordt gerealiseerd door verschillende factoren;

  • Materiaalgebruik, twee soorten verharding die sterk contrasteren om leesbaarheid de garanderen. Twee soorten muurafwerking, hout voor de natuurlijke uitstraling en rust, beton om lijnen te accentueren.
  • Beplanting, deze oogt niet alleen natuurlijk maar bestaat ook uit voornamelijk uit dezelfde structuur. Er wordt veel gebruik gemaakt van grassen en bamboe. De bloeiende vaste planten zijn veelal ondergeschikt aan de grassen en zijn veelal alleen bloeiend zichtbaar.
  • Water, het geluid van de watervalletjes, de weerspiegeling van het water de doorzichten leiden af van de drukte van het dorpscentrum.

Harde randen worden verzacht door de randen speels te maken. Dit gebeurt op verschillende manieren; Houtafwerking, groenbedekking en door het creëren van nieuwe randen op de voorgrond. Hierdoor wordt de harde afscheiding die eerder bestond doorbroken en oogt de ruimte natuurlijker.

  • AANVANG PROJECT 2017 0% 0%
  • OPLEVERING 2018 100% 100%